RISALAH:SYEIKH AHMED YASSIN SYAHID DALAM SERANGAN HELIKOPTER ISRAEL لعنة الله عليه
SYEIKH AHMED YASSIN SYAHID DALAM SERANGAN HELIKOPTER ISRAEL  لعنة الله عليه
        
          Semasa kejadian, Syeikh Ahmed Yassin, ketua dan pengasas Hamas berada di masjid Akademi Islam yang dibinanya di Gaza, selepas solat Subuh (22 Mac 2004) tiba-tiba Israel menyerangnya dengan 3 peluru berpandu, salah satunya jatuh tepat ke atas beliau (As-Syaheed) sehingga beliau menemui syahadah bersama ramai lagi yang lain termasuk dua orang pembantu beliau yang menolak kerusi rodanya. Serpihan badan dan darah berhamburan di segenap penjuru kawasan.

Di tengah jalan antara rumah Syeikh Ahmed Yassin dan masjid Akademi Islam kira-kira beberapa ratus meter jaraknya, darah kelihatan di merata tempat dan cebisan-cebisan daging manusia melitupi dinding sebuah rumah dua tingkat di timur jalan. Pihak ambulans dan penduduk tempatan sama-sama mengutip dan mengumpulkan cebisan anggota tubuh manusia di jalanan dan bumbung beberapa buah rumah berhampiran.

Kerusi roda yang dinaiki beliau hancur lebur dan dipenuhi dengan darah. Saksi yang tinggal berhampiran masjid itu memberitahu : "Aku tercari-cari di mana Syeikh Ahmed Yassin selepas peluru berpandu pertama jatuh lalu aku terlihat beliau terduduk di atas tanah dan kerusinya hancur.Orang ramai tergesa-gesa ke kanan dan ke kiri. Kemudian, selepas itu jatuh 2 peluru berpandu yang lain."
Saksi yang lain berkata : "Tatkala peluru berpandu pertama dilepaskan ke arah Syeikh Ahmed Yassin, saya melihat beliau bersama 2 pembantunya, apabila peluru kedua jatuh, saya lihat Syeikh Ahmed Yassin bertukar menjadi cebisan-cebisan daging yang berterbangan di udara."

"Saya lihat 3 helikopter berlegar-legar di udara selepas ketiga-tiga peluru berpandu itu, saya bersama orang ramai segera untuk menolong Syeikh dan mangsa yang cedera, akan tetapi ia telah bertukar menjadi cebisan-cebisan daging. Saya
nampak mukanya, peluru berpandu mengena kepala beliau menyebabkan otaknya terhambur keluar ke atas tanah menyebabkan saya menangis.
Berpuluh-puluh ribu rakyat Palestin (kebanyakan mereka dalam keadaan menangis) keluar ke jalan-jalan raya bandar Gaza. Berdas-das tembakan dilepaskan ke udara.

Salah seorang jemaah berkata, Syeikh Ahmed Yassin sememangnya mendambakan mati syahid dan beliau benar-benar telah mencapainya. Beliau pernah berkata kepada saya, “Saya tidak takut mati syahid, bahkan saya sukakan mati syahid, ketika mereka inginkan daku, mereka boleh mendapatkanku di kerusi rodaku, saya tidak bersembunyi."

Ulama menyeru tindakan balas ke atas pembunuhan Syeikh Ahmed Yassin, serta menyeru pembesar-pembesar negara Arab dan Islam, rakyat dan kerajaannya supaya membantu perjuangan rakyat Palestin dalam menghadapi serangan Israel yang berterusan ke atas rakyat Palestin. Dr. Yusof Al-Qardhawi ketika dihubungi oleh Islam-Online berkata "Saya ucap takziah kepada saudara-saudaraku dalam Hamas dan di Palestin, saya juga ucap takziah kepada kaum muslimin dan juga kepada saya sendiri" dengan menekankan bahawa Syeikh Ahmed Yassin bukan sahaja lambang bagi perjuangan rakyat Palestin tetapi juga bagi orang-orang Islam seluruh tempat.

Syeikh Ahmed Yassin telah dibunuh oleh tangan-tangan yang zalim dan taghut ketika beliau dalam perjalanan pulang dari masjidnya selepas menunaikan solat Subuh. Beliau telah menemui Tuhannya dalam keadaan suci, bersolat, menyerah diri kepada Allah, redha dan diredhai Allah, tidak ada yang lebih afdal lagi daripada mayat ini akan tetapi 

"Mati syahid ini tidak akan berlaku sebagaimana yang dijangkakan Sharon dan konco-konconya, Israel tidak akan mencapai kestabilan dan keamanan".

Beliau menjelaskan bahawa "Pembunuhan Syeikh Ahmed Yassin dalam bentuk ini akan menjadi api dan laknat ke atas Israel, darahnya akan mengakhirkan hayat Israel yang sudah semakin hampir."
Dr. Yusof Al-Qardhawi menyeru seluruh umat Islam di segenap penjuru dunia supaya menyokong dan membantu perjuangan Palestin, sambil menegaskan bahawa pembunuhan Syeikh Ahmed Yassin menunjukkan bahawa apa yang dinamakan rundingan damai dan segala perbincangan itu adalah bohong semata-mata, tidak layak melayan thugah ini melainkan dengan kekuatan dan jihad.

Inilah dia zionisme, ia tidak berperikemanusiaan dan tidak berakhlak. Beliau juga meminta rakyat Palestin supaya berada dalam saf yang satu, untuk  menentang kebejatan zionisme yang didalangi oleh Amerika. Beliau menambah, “Rakyat Palestin dengan segala kemampuannya, wajib meninggalkan segala selisih faham dan sama-sama bangkit menuntut bela di atas kematian Syeikh Ahmad Yassin dan pembantu-pembantunya."

Syeikh Al-Azhar, Dr. Mohamed Syed Tantawi mengutuk pembunuhan yang dilakukan ke atas Syeikh Ahmed Yassin. Beliau menegaskan bahawa pemimpin Hamas itu adalah orang yang membenarkan yang haq dan menyalahkan yang batil, apabila dia mengatakan sesuatu, beliau berkata bagi tujuan mempertahankan agamanya dan tanah airnya.

Ditanya tentang peranan Al-Azhar terhadap apa yang menimpa rakyat Palestin oleh tangan penjajahan Israel, Tantawi berkata: "Peranan Al-Azhar adalah kutukan yang keras, dan menyeru umat Arab dan Islam supaya berada di saf yang satu bagi mempertahankan hak rakyat Palestin, dan juga mengajak dunia supaya memerangi Israel dan mengisytiharkan perang ke atasnya.
Sumber:http://mazuki5.tripod.com/syeikh_yassin.htm
Disediakan oleh :

Unit Biah Solehah,         
Lajnah Dakwah dan Pembangunan Insan ,
Badan Kebajikan Anak Wilayah Persekutuan Mesir,
Sesi 2012/2013


Comments

Popular posts from this blog

[ PEMAKLUMAN DISCUSSION GROUP (DG) MANHAJI ]

[ KALAM PIMPINAN: PEMUDA HARI INI, PEMIMPIN AKAN DATANG ]

[ BERITA: MAJLIS TIMBAL TERIMA RASMI AJKT HEWI BKAWM SESI 2021/2022 ]